Verdens melkedag!
Serving fresh milk in a glass vase on a wooden table

Verdens melkedag!

Verdens melkedag ble etablert av FNs organisasjon for ernæring og landbruk i 2000 og den første, offisielle melkedagen ble avholdt 1.juni 2001. Dagen markeres i mange land over hele verden, og melk er en viktig del av det norske kostholdet. Melk er naturlig rik på en rekke viktige næringsstoffer – her får du 7 gode grunner til hvorfor du bør drikke melk!

1. Melk gir mye næringsstoffer for kaloriene
Vi sier gjerne at melk er en næringstett matvare fordi den tilfører mye av det kroppen trenger i forhold til energiinnholdet. Velg gjerne magre varianter som skummet eller lettmelk 0,7% fett.

2. Melk gir kalsium, protein og vitamin-D
Alle typer melk bidrar med like mye kalsium, protein og andre viktige næringsstoffer som melken er viktig kilde til. Det er lite annet som blir borte når man fjerner fettet, så skummet og ekstra lettmelk bidrar i praksis med like mye av alt annet enn fett! Vitamin D er nødvendig for at kroppen skal utnytte kalsium i mat og drikke.

3. Gjør det enkelt å få nok kalsium
Om lag 70 % av kalsiumet nordmenn får i seg kommer fra melk og meieriprodukter. Det går selvsagt fint an å dekke behovet for kalsium på andre måter, men det krever ofte litt mer planlegging. Kalsium er en essensiell byggestein for skjelettet vårt og er avgjørende for å overføre signaler i kroppen. Både muskler og nerver trenger kalsium for å fungere normalt.

4. Ingen annen drikk har like mange næringsstoffer fra naturens side
I tillegg til proteiner av høy kvalitet, kalsium, riboflavin, jod, kalium, vitamin B12 og fosfat, får vi også små mengder av nesten alle vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Bare C-vitamin og jern finnes det såpass lite av at man ikke kan regne med bidraget fra melk. Melk og meieriprodukter står blant annet for om lag 60 % av jodinntaket i norsk kosthold. Derfor er melk den største kilden til jod.

5. Melk er naturens egen proteindrikk
Proteinene i melk har et høyt innhold av aminosyrer som kroppen trenger og kan utnytte godt. Vi sier at de har høy biologisk verdi. Som en del av et sunt kosthold og en aktiv livsstil hjelper proteiner til å bygge og vedlikeholde muskler og skjelett.

6. Melk er godt for tennene
Kalsium og fosfat er viktig for å holde tennene sterke og friske. Melk har også nøytral pH, noe som er gunstig for tannemaljen.

7. Melk er supert etter trening
Med et naturlig innhold av salter og væske bidrar melk til en effektiv gjenoppretting av væskebalansen, samtidig som karbohydrater og proteiner gjør kroppen raskt klar til ny innsats. Melk er derfor en perfekt restitusjonsdrikk etter trening.