Tre tips for bedre fordøyelse

Tre tips for bedre fordøyelse

Fordøyelsen er utrolig viktig for en kropp i balanse. Når magen streiker, er det fort gjort at mange andre funksjoner også blir dårligere.

En faktor for å ha det bra er god fordøyelse. Når tarmen får det bedre ser man at hudproblemer bedres, energien stiger og ofte kan også psykiske utfordringer bli bedre (ikke forsvinne helt, men bedres). Selvfølgelig vil en mage som spiller på lag gi økt livskvalitet i seg selv, men siden tarmen og hjernen har direkte kommunikasjon via vagusnerven ser vi at fornøyde tarmer har en direkte påvirkning på psyken.

Tipsene under er så enkle at alle kan implementere dem i hverdagen. Det handler bare om å faktisk gjøre det.

1. Tygg maten din

Vi tygger ikke godt nok og det resulterer i at store matbiter svelges unna. Magesekken din har ikke tenner, den må bruke magesyre og muskellaget sitt til å elte og bryte ned maten. Dette blir en langt mer effektiv prosess hvis maten allerede er finfordelt i din munn. Det er slik vi er ment å spise, maten skal være en finfordelt mos når den treffer magesekken. Når maten blir liggende i magesekken vil den kunne gjære og danne gasser. Dette skaper igjen trykk i magesekken som kan gi sure oppstøt. Det er faktisk som regel for lite magesyre som gir sure oppstøt, ikke for mye.

2. Spis sakte

Vi spiser mens vi er på farten, mens vi jobber, mens vi ser på tv og konsentrerer oss stort sett om alt annet enn maten. Å sette seg ned, bestemme seg for hva man vil spise og vente på maten. Allerede da er fordøyelsen i gang med produksjon av enzymer, spytt og galle. Tanken på mat, sammen med lukt og syn, kan nemlig sette dette i gang. Jeg helt sikker på at man spiser maten saktere da enn om man sitter ved kontorpulten. Vi nyter hver bit og koser oss, både med maten og med gode venner og familie.

Å spise på denne måten er veldig viktig for å gi hvert ledd i fordøyelsen tid til å utføre sine oppgaver. Selv om du ikke kan spise på restaurant hver dag kan du gi kroppen litt rom rundt måltidene. Konsentrer deg om maten, ta pauser og vær tilstede.

3. Spis varmebehandlede grønnsaker

Rå grønnsaker er fantastiske, gode og sunne. Dessverre er de også vanskeligere å bryte ned i magen enn varmebehandlede grønnsaker. Når vi varmer maten blir den lettere å fordøye ved at endel av fibrene brytes ned, så sliter du med fordøyelsen din anbefaler jeg deg å varmebehandle grønnsakene dine. Nå som vi er inne i den kalde årsiden er det også mest naturlig for oss å spise varm mat som supper, gryter og dampet mat.

Selv elsker jeg varme grønnsaker, hvor godt de smaker og hvor godt de metter!