Tomatbønner med ris og tortillachips
Mexican tomato, bean, bell pepper soup in black bowl. Top view.

Tomatbønner med ris og tortillachips

En god og rik tex-mex-gryte du kan nyte i stedet for fredagstacoen, så vel som på en hverdag. Husk at du fint kan fryse denne og ta frem en kveld med lite tid!

Ingredienser

Tomatbønner
400 g hakkede tomater
1 stk. paprika
1 boks kidneybønner
1/2 boks sorte bønner
1 stk. gul løk
2 fedd hvitløk
1/2 chili
1 ts karri
1 ts koriander
1 ts eplesidereddik
1 ts honning
1 ts paprikakrydder
1 ts cumin
Salt og pepper
Olje til steking
Chips
2 stk. speltlomper per person
Olivenolje
Provencekrydder/paprikakrydder
Salt og pepper
Til servering
Rødkål
Avocado
Crème fraîche
Lime
Fersk korander
Jasminris
Gurkemeie

Framgangsmåte

Del løk i fine skiver og finhakk hvitløk og chilli. Stek med krydder og olje til løken blir myk. Bruk helst en gryte med tykk bunn, men husk å ikke bruke en jerngryte uten emalje. Syren i tomaten vil nemlig reagere med jernet og sette smak.

Del paprika i strimler og ha i gryten sammen med tomatene. La småputre noen minutter.

Smak til med honning, olje og eddik og eventuelt mer krydder. Rør inn bønnene og la småkoke.

Kok ris i ønsket menge og tilsett cirka 1 ts gurkemeie i vannet for farge og smak.

Del speltlompene i seks trekanter og legg på på en bakeplate med bakepapir. Ringle over litt olje (pass på – blir det for mye olje vil lompene ikke bli sprø) og krydder.

Stek på midterste rille på 200 grader i 5-6 minutter. Følg med på at de ikke blir brent – her går det fort!

Server med tilbehør og kos deg.

Tips!

Denne tex-mex-inspirerte bønnegryta er utmerket for en enkel og god veggismiddag, men er også et fint alternativ til fredagstacoen. Den smaker mye og er litt spicy.

Om du vil en variant med kjøtt kan ha i ordentlig biffkjøtt eller annet kokekjøtt fra okse (eventuelt kjøttdeig). Husk da å brune kjøttet litt på forhånd. Bruker du litt tøft oksekjøtt må du også sette av noen ekstra timer til koking, slik at det blir mørt.