Tips til gode og sunne matpakker

Tips til gode og sunne matpakker

Er du lei av å lage den samme kjedelige matpakken hver dag? Her får du to kreative og sunne oppskrifter som passer utmerket til å ta med i matboksen.

Forslag til kreativ matpakke

Å lage matpakker er økonomisk, du sørger for at du får i deg sunn og næringsrik mat og det er enkelt å ta med seg på hektiske dager. Og matpakken trenger for all del ikke å være kjedelig. Jo mer variert og spennende matpakke du lager, jo større er sannsynligheten for at du faktisk spiser det du har tatt med, og du slipper å bruke penger på noe annet.

Her kommer noen enkle og gode forslag. Det gjelder bare å bruke fantasien. Om du sliter med dårlig tid på morgenen, kan det være lurt å lage matpakken kvelden i forveien. Ha alltid litt frukt og grønnsaker ved siden av i matpakken, så sikrer du deg dagens anbefalinger om «fem om dagen».

HAVRELAPPER

Litt om havre:
Havre er vårt sunneste kornslag. Det er fullt av vitaminer, fiber og karbohydrater. Havre har høy metthetsverdi. Det vil si at man holder seg mett lenger. Kroppen bruker lang tid på å fordøye havre, noe som tilsier at blodsukkerpåvirkningen blir minimal. Havre kan brukes til mye forskjellig. Du kan lage havregrøt, havrekjeks eller havrelapper. Havrelapper er perfekt og ha med i matpakken.

Du trenger:

  • 1 egg
  • ½ ss honning
  • ½ dl havregryn
  • 1 ss rapsolje
  • ½ dl mager kesam (evt. med vaniljesmak)
  • 1 ss flytende margarin (til steking)

Forslag til topping:

  • 1 ss hakkede nøtter/mandler
  • 2 ss bringebær
  • 2 ss blåbær
  • 2 ss mager vanilje kesam
  • Eller f.eks. ulikt syltetøy uten tilsatt sukker, brunost, banan osv.

Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene sammen. Røren skal være glatt og bør svelle ca. 30 minutter før steking. Stek i panne med litt margarin. Avkjøl lappene før du legger de i matpakken. Ta med ønsket tilbehør. Lappene kan fint stekes kvelden i forveien og oppbevares i kjøleskap.

POLARBRØDSANDWICH

Du trenger:

  • 2 polarbrød, gjerne spelt
  • 2 tomater
  • 6 skiver magert kyllingpålegg
  • 100g frisk spinat
  • 1-2 ss cottage cheese
  • 2 ts olivenolje
  • salt og pepper
  • litt oliven
  • 2 trepinner

Slik gjør du:
Vask og rens spinaten, bland det sammen med olivenolje og krydderet i en bolle. Fordel cottage cheese på brødene. Legg på tomatskiver, kyllingpålegget og spinatblandingen. Legg det andre polarbrødet over, og klem det sammen. Sett en trepinne igjennom og del sandwichen i to diagonalt. Pakk ned i matboksen og nyt.