Syv tips til utetrening
Foto: iStock

Syv tips til utetrening

Under all aktivitet utendørs i kaldt vær er det viktig at vi kler oss etter forholdene. Den viktigste grunnen til dette, er at vi forhindrer for stort varmetap. Varmetap kan ofte fører til lavere prestasjonsevne, og det ønsker vi jo alle å unngå.

Varmetap fra kroppen er avhengig av at hudoverflaten har en høyere temperatur enn omgivelsene. Hudtemperaturen din reguleres blant annet ved blodgjennomstrømning i det ytre hudlaget. Derfor er det viktig at blodsirkulasjonen holdes på et normalt nivå. Derfor er det lurt å dekke seg til når det er kaldt og du skal ut å trene.

Vind, kulde og fuktighet

Flere har sikkert opplevd å trene ute i sterk vind, men få kuldegrader. Det kan ofte føles mye kaldere enn om du er ute når det er vindstille og mange minusgrader. Når vinden stilner kan den samme temperaturen kjennes helt OK ut. Forklaringen på dette er at varmetapet fra huden er mye større når det er vind, fordi luften skiftes ut oftere når det blåser! Dette gjør at vi ikke bare må kle oss etter gradestokken, men også etter vindfaktor og luftfuktigheten.

Her er et par eksempler på hvor mye vinden har å si på kuldefølelsen når du er ute om vinteren:

Ved for eksempel – 5 grader Celcius og frisk bris er den “effektive temperaturen” – 21 grader Celcius! Det innebærer at varmetapet fra huden er det samme som ved varmetapet når det er – 21 grader Celcius og helt vindstille. Det er derfor viktig at at en tar hensyn til hvilken aktivitet en skal gjøre i kaldt vær.

Råd for trening i kaldt vær

  1. Sørg for at skoene du bruker ikke er trange. God plass i skoene gir luftisolasjon og mindre varmetap. Et trekk utenpå skoene kan også være lurt, både på ski og på sykkel i kaldt vær.
  2. Det er lurt å bruke lange strømper som går over knærne. Knærne er en utsatt kroppsdel som må holdes varm. Det samme gjelder achilles. Derfor anbefaler jeg en ekstra sokk eller leggings rundt achilles når du løper ute i kaldt vær.
  3. Det innerste plagget bør være laget slik at det gir liten kontaktflate mot huden. Det bør også ha god evne til å slippe ut fuktigheten.
  4. Mellom-plagget bør ha god evne til å absorbere fuktighet. Ytterste plagget bør beskytte mot vind (være vindtett).
  5. Bruk et varmt hodeplagg, mye av varmetapet vårt er på hodet.
  6. Vær oppmerksom på faren for lokale frostskader på særlig nese, ører, kinn, fingre og tær. Overfladiske frostskader gir hvite partier på huden. De kan kureres raskt ved en varm hånd eller lignende. I dag finnes mange praktiske plagg som blant annet buff som beskytter bar hud godt.
  7. Det er lurt å sette ned treningsintensiteten i kaldt vær.