Smøretips for viderekomne: Slik får du gode ski

Smøretips for viderekomne: Slik får du gode ski

Pulver, glider, tørrvoks? Gjør skismøringen enklest mulig og unngå smøretabbene.

Snart står påskeferien for tur, og mange reiser til fjells for å komme seg ut i langrennsløypene. Hvordan kan vi sørge for å få gode ski uten å være eksperter på skismøring?

Kjøp av ski

Når du først skal kjøpe nye ski, er det beste rådet jeg kan gi deg å gå til en sportsbutikk som satser på langrenn. Her har de ansatte god kunnskap og erfaring, og kan plukke ut ski som passer perfekt til deg. Det er viktig med ski som er tilpasset din høyde, vekt og teknikk  for at du skal få en god skiopplevelse. Om skiene er for stive for deg,  vil det ikke hjelpe med all verdens smøring for å få godt feste. Er skiene for myke, vil all festesmøringen fungere som en brems og dermed redusere glien betraktelig. Sørg for at de som selger deg skiene gjør en nøyaktig oppmåling av festesoner både for tørrvoks og klister.

Hva trenger vi av utstyr?

Av utstyr bør du ha med deg smøring som egner seg til forskjellige temperaturer og skiføre. Med ulike varianter av tørrvoks, klister og glider er du godt dekket. I tillegg bør du ha med deg «verktøy» som kan være nødvendig for å få smurt skiene riktig. Du kommer langt med en kork, slipepapir, skirens/klisterfjerner, plexisikling, midtrandsikling, skrape og børster. I tillegg til dette bør du ha et smørebord og et smørejern med mulighet for å justere temperaturen.

Behandling av nye ski

Nye ski som kommer rett fra butikken, behøver å mettes ekstra med glider for at sålen skal fungere optimalt. Dette kan gjøres forholdsvis enkelt: Legg en hard gilder, for eksempel Swix LF6 Blå, som varmes inn to ganger før du sikler og børster skiene. Deretter kan du teste ut skiene på snø. For å få best mulig glid på nye ski,kan det være lurt å glide skiene ofte i starten. Gjerne etter annenhver tur. 

Ulike typer glider

Innenfor glidersegmentet skiller vi hovedsakelig mellom fire priskategorier. Hydrokarbonglider er det billigste alternativet, etterfulgt av lavflourglider. Dette er gliderne de fleste bruker til trening og vanlig turgåing, og er et fornuftig alternativ rent økonomisk. Høyfluorglider er litt mer kostbart, hovedsakelig fordi fluorinnholdet er høyere. Dette gir bedre glid og er et fullgodt alternativ på skirenn for mosjonister. Pulver er det dyreste alternativet, og en boks koster fra 1000 kr og oppover. Fluorpulver gir meget god glid og er mer slitesterkt enn vanlig glider. Pulver brukes kun i konkurranser, og er strengt tatt ikke nødvendig før du går skirenn på høyt nivå. Her må man ta en vurdering på hvor mye penger man ønsker å bruke på skismøring.

Påføring av glider

Ved pålegging av glider, still inn smørejernet på den temperaturen som er angitt på glideren du skal legge på. Hard glider krever høyere temperatur. Start med en lavflourglider og legg denne som et grunnlag. Drypp glider på hver side av midtranden og dra jernet over et par ganger. Start på bakskien og dra jernet framover i et slikt tempo voksen smelter noen centimeter bak jernet. Sett så skiene til kjøling i 5-10 minutter. Når skiene er avkjølt kan du begynne med å sikle skiene. Bruk en midtrandsikling til å fjerne voksen i midtranden, før du går over til å fjerne voks fra sålen med en skarp pleksisikling. Børst deretter sålen med en bronsebørste for å få ut all voksen. Avslutningsvis kan du polere skiene med en blå nylonbørste. Dette holder til treningsbruk. Skal du konkurrere, gjentar du samme prosess med høyfluorglider før du legger på pulver.

Pålegging av pulver

Om du deltar i skirenn og vil ha ekstra god glid er pulver et godt alternativ. Pålegging av pulver bør gjøres i et godt ventilert rom med gjennomtrekk, da fluorpulveret avgir gasser som kan være helseskadelig i store mengder. Bruk gjerne en maske for ekstra beskyttelse. Når du skal legge på pulver, er det viktig å passe på er at man ikke brenner sålen. Sett smørejernet på minimum 160 grader. Dryss pulver i glidsonen med skiene. Husk å bruk nok pulver, slik at smørejernet ikke kommer i direkte kontakt med sålen. Legg et godt trykk på jernet og dra det over skien med en bestemt bevegelse. La skiene avkjøles i 5-10 minutter før du børster opp pulveret (ikke vekk) med en nylonbørste. Deretter gjentar du samme prosedyre med å smelte inn pulveret. Siste operasjon er å børste vekk pulveret. Start med en stiv nylonbørste og børst bort det du klarer. Gå deretter over til å bruke en hestehårsbørste til du ikke lenger kan se noen rester av pulveret. Til slutt polerer du sålen med en blå nylonbørste.

Pålegging av tørrvoks

Start med å rubbe opp festesonen med mellomgrovt slipepapir, før du varmer inn et tynt lag med en kald tørrvoks – for eksempel grønn – eventuelt grunnvoks om forholdene tilsier det. Grunnvoksen er hardere, og gjør at smøringen ikke slites så lett av. Sett skiene utendørs til avkjøling i 10 minutter. Legg så på et lag med blå voks og varm inn på nytt med jernet. Dra deretter korken lett over, slik at du får litt «spor» i voksen. Slik blir den dagsaktuelle tørrvoksen lettere å legge på. Til slutt velger du dagens voks på bakgrunn av temperatur, luftfuktighet og snøkonsistens. Legg voksen i 4-6 tynne lag, og kort lett ut mellom hvert lag. Husk at smøresonen er høyest rundt fremre del av bindingen, og at du dermed trenger mer smøring der enn i hver ende av festesonen. Legg de første lagene i full lengde, men for hvert lag smører du litt kortere enn det forrige slik at du får en pyramideform.

Pålegging av  klister

Start med å rubbe opp festesonen på samme måte som når du legger på tørrvoks. Bruk grovt sandpapir for å få opp ekstra mye hår fra sålen. Først legger du et tynt lag med grunnklister i bunn. Det kan være isklister, men ved ekstra stor slitasje brukes rent baseklister, som er det aller seigeste. Dette skal kun være et syltynt lag. Varm det inn med smørejern og sett skiene til kjøling i 10 minutter. Deretter legger du et mellomlagsklister i fiskebeinsmønster. For at klisteret skal bli mykt og lettere å jevne ut, kan det lønne seg å bruke en varmepistol. Ikke legg klisteret helt bak til smøremerket da det lett vil flytte seg og feste seg i glidsonen på bakskien. Bruk tommelen eller håndflaten til å stryke ut klisteret, og sett skiene ut til kjøling på ny. Til slutt gjentar du samme prosedyre med topplaget. Bruk et klister som egner seg for det aktuelle skiføret.

Gjør det enkelt

De fleste skiløpere er mer glad i å gå på ski enn å stå i smøreboden. Gjør derfor smøringen enklest mulig. Hold deg til et begrenset antall smøringsvarianter, og gjør deg godt kjent med disse. Det vil gjøre det enklere for deg å velge riktig smøring. Ikke eksperimenter med noe nytt den dagen du skal gå skirenn, velg produkter du kjenner godt fra før. Om du har mulighet til å smøre innendørs, er det lurt å benytte seg av dette. Dette vil gjøre det mye enklere for deg, spesielt ved pålegging av klister. Du trenger ikke å bruke all verdens tid i smøreboden, men gjør du et godt grunnarbeid kommer dette til å betale seg med større skiglede!