Slyngetrening – effektiv trening for alle

Slyngetrening – effektiv trening for alle

Ved slyngetrening kan man gjøre en rekke øvelser uten bruk av for mye utstyr, og motstanden kan enkelt justeres og tilpasses ulike nivå.

Slyngetrening er en effektiv form for funksjonell trening. Ustabile slynger og personlig tilpasset utgangsstilling med kroppen som motvekt gir oss en unik måte å trene styrketrening på. Treningen kan virke både skadeforebyggende og prestasjonsfremmende. Det passer for alle, og kan enkelt tilpasses ulike nivå og ambisjoner.

Her er et lite utvalg øvelser som er effektive, trener hele kroppen og samtidig kan hjelpe med fraskyvet i over- og underkropp i forbindelse med langrenn.

Øvelse 1 – Utfall i slynge

Plasser ett ben i slyngen bak deg i knehøyde, og finn balansen på ståbenet. Dette benet skal bære hovedvekten under hele øvelsen. Bøy i hofte og kneledd, senk kroppen ned mens du fører bakerste ben bakover. Prøv å hold ryggen rett og overkroppen i ro, mens du har tyngden i hælen på ståbenet ditt.

For en ekstra utfordring kan du utføre et dypere utfall eller bevege bakerste ben lenger bakover. Ta 8-10 repetisjoner x 3 sett.

Øvelse 2 – Staking i slynge

Stå rett under slyngen med hendene i powergrips. Len deg fremover på strake armer og bøy i albue og skulderledd. Deretter skyver du fra med armene og strekker albuene helt ut mens du skyver overkroppen tilbake. Forsøk å holde en rett, sterk rygg med god støtte i bukmusklene og la albuene peke rett frem under hele øvelsen. Unngå svai i ryggen.

For ekstra utfordring senk tauene eller jobb lengre ned for hver repitisjon. Ta 6-10 repetisjoner x 3 sett.

Øvelse 3 – Sideplanke i slynge

Juster slyngen slik at den har en høyde til midt på leggen. Plasser nederste del av beina i slyngen, slik at du står i en sideplanke. Du kan enten stå på albuen eller mot overarmen som i videoen. Press hoften opp og hold kroppen i en strak linje. Deretter prøver du å løfte det øverste beinet opp. Hold ca 5 sekunder før du senker ned igjen.

Lykke til!