Slik kan du bli glad i løping

Slik kan du bli glad i løping

Løping er en utrolig flott, billig og tilgjengelig treningsform, som gir gode resultater fort. Det kan ta litt tid å lære seg å like og løpe. Her gir Desiree deg 9 tips for hvordan du kan bli glad i å løpe!

Fordeler med løping/jogging

  • Løping er godt for kroppen. Du styrker både hjerte, lunger, ben, rumpe, core og benbygning når du løper.
  • Løping er effektivt. Løping er en av de mest energikrevende treningsformene! 20-30 minutter løping ved høy intensitet forbrenner godt med kalorier samtidig som det bygger kondisjon. Viste du at det direkte sammenheng mellom god kondisjon og god fettforbrenning også?
  • Løping gir bedre kondisjon som reduserer risikoen for livsstilssykdommer. God kondisjon senker blodtrykket, og reduserer sjansen for blodpropp og hjertestans.
  • Løping styrker skjelettet. Når du løper og går bærer du din egen kroppsvekt. Det vil si at du må flytte din vekt med ganske stor kraft for hvert skritt du tar. Dette styrker skjelettet ditt, og vil blant annet bidra til å minske faren for benskjørhet.

Så noen tips som er gode å ha i ryggsekken

1. Riktige sko

Dette er så viktig at jeg ikke kan få sagt det nok ganger!

Du kan trene i joggesko, men du kan ikke jogge i vanlige treningssko. Gjør kroppen din den lille tjeneste og invester i ordentlige sko.

2. Fokuser på tid – ikke distanse

En veldig vanlig nybegynnerfeil er å begynne å jobbe seg opp mot en viss distanse. Typisk 3-5-10 kilometer.

Start med 30 minutter, sett deg som mål å jogge disse 30 minuttene sammenlagt. Til å begynne med må du nok veksle mellom å gå og jogge, men formen vil komme seg raskt – ikke fortvil.

3. Varm opp

Start alltid med en god oppvarming. 5 minutter er det som skal til for å unngå kjedelige skader som beinhinnebetennelse.

Start med å gå raskt, stopp opp, ta noen tåhev, jogg lett, noen nye tåhev, løp litt på stedet og spark deg selv i rumpa, tåhev igjen, så er du klar.

4. Nedtrapping

Når vi først snakker om det.

Bruk gjerne ti små minutter til å gå deg ned og tøye ut etter en løpetur. Fokuser på hofteleddsbøyer, forsidelår, legg, rumpe og bryst.

Ikke bare er det skadeforebryggende, det kan gjøre deg til en bedre løper og det føles godt.

5. Bygg opp basen din først

De som har fulgt med i løpeskolen vet at jeg er glad i både bakker, trappeløp, fartslek og andre alternative treningsformer som bygger en god løpeform.

Før du kaster deg over denne delen av løpetreningen er det viktig at du har litt grunnform. Jeg vil si at du burde kunne jogge 3 km før du legger inn dette i treningen din.

6. Just do it

Løping krever ganske mye av deg både fysisk og mentalt. Det er ingen vei utenom. De første løpeturene kan oppleves som ganske ubehagelige. Det er en stor jobb å flytte en kropp fremover i fart, kjedelig kan det også være. Men løping er nok en av de treningsformene hvor du merker fremgang fortest!

Og fremgang liker vi!

Ikke gi opp etter første, andre eller tredje tur. Jeg lover deg at det løsner 🙂

7. Variasjon, variasjon, variasjon

Det er enkelt å variere løpetreningen din.

Det er det faktisk. Løpetrening kan være så mangt. Intervaller, bakkeløp, fartslek, trapper, rolig jogging. Variasjon er nøkkelen både til resultater, treningsglede og motivasjon.

Forslag til tre kjappe løpeøkter som tar under 20 minutter? De finner du her.

8. Bruk teknologi

Man skal ikke undervurdere motivasjonseffekten av noe så enkelt som et aktivitetsbånd eller en gratis mobilapp.

Les denne artikkelen for å få oversikt over de beste aktivitetsarmbåndene.

9. Musikk

Musikk gir energi, noe å fokusere på og litt ekstra boost når man trenger det mest. Det er vitenskaplig bevist! Les hvordan her.