BMW Oslo Maraton 10 km: Smart mat før løp

BMW Oslo Maraton 10 km: Smart mat før løp

Er du en av de som snart skal løpe 10 kilometer? Les her og få med deg hva som kan være smart og få i deg før start.

Der er en kjent sak at man bør spise et måltid som ligger godt i magen før man legger ut på løpetur. Enda viktigere blir det når man ønsker å prestere maks – for eksempel hvis du stiller til start i et løp.

  • Gå for en helt vanlig frokost, og ikke prøv deg på noe nytt morgenen før et løp. Vet du at du fungerer godt på havregrøt eller de brødskiver, så gå for det!
  • Det er ikke vits i å drikke seg opp på mengder med vann på forhånd, da risikerer du å måtte tisse ekstra mye før start. Drikk normalt med vann, men pass på at du ikke går tørst.
  • Går det lang tid fra frokost eller siste ordentlige måltid før start er det lurt å spise et lite mellommåltid som ligger lett i magen. Unngå tung mat før løp, så slipper du hold og ubehag.

Tips til mellommåltider med lure karbohydrater før løp

  • Dadler: Tørkede dadler inneholder mye sukker, men også mye fiber som gjør at sukkeret tas opp langsommere. Et par saftige dadler ligger lett i magen og gir deg energien du trenger. De kan fint spises rett før du begynner løpet.
  • Riskake med peanøttsmør og banan: Riskaker ligger lett i magen og bidrar med karbohydrater. Sammen med peanøttsmør og banan smaker det nydelig og gir deg masse bra og fornuftig energi!
  • Hjemmelagde energikuler: Et par stykk av disse før start, og du har energi løpet ut. Er du redd for å gå tom underveis er disse også supre å ha med seg i lomma, pakket inn i litt plast.

Oppskrift på deilige energikuler med dadler, aprikos og kokos

Oppskrift gir ca. 15 stk.

  • 1 dl mandler
  • 3 ss havregryn
  • 3 ss kokosmasse
  • 1 klype havsalt
  • 12 tørkede aprikoser
  • 16 små / 8 store dadler

Fremgangsmåte

Finhakk aprikoser og dadler, og fjern stenene i dadlene.

Ha alle ingrediensene i en sterk blender eller bruk en stavmikser. Kjør det hele til en fin masse.

Konsistensen kan være litt smuldrete, men deigen skal være mulig å klemme sammen til kuler når du former den med hendene. Med denne oppskriften får du cirka 15 kuler som du kan oppbevare i kjøleskapet.

Kulene holder seg fint en god stund. Pakk gjerne med deg et par kuler i lomma når du skal på løpetur, så har du digg energi underveis!

Meld deg på en distanse under Oslo Maraton her.