Vintergryte med kål, sopp og rotgrønnsaker

Vintergryte med kål, sopp og rotgrønnsaker

Denne kremete soppgryten er rik på både smak og næring. En perfekt vegetarmiddag som vil få den ivrigste kjøtteteren til å glemme kjøttet.

Ingredienser

  • Gul løk 2 stk.
  • Hvitløk 5 fedd
  • Tørket rosmarin 1 ss
  • Aromasopp eller sjampinjong 200 g
  • Sellerirot 1 stk.
  • Persillerot 2 stk.
  • Poteter 4 mellomstore
  • Kålhode 1/2
  • Grønnkål ca. fire blader
  • Soltørket tomat 10 stk.
  • Grønnsakskraft 6-7 dl
  • Eplesidereddik 1 ss
  • Grønne linser 2 bokser (ca. 340 g)
  • Fullfett kokosmelk 1 boks (4 dl)
  • Smør eller olje til steking
  • Salt og pepper
Til servering
  • Ris, quinoa eller couscous
  • Crème fraîche
  • Fersk timian

Fremgangsmåte

I en stor gryte steker du finhakket hvitløk, løk og chili i smør eller olje. Riv soppen i passe store biter, del opp soltørket tomat og ha alt i gryta sammen med krydderet.

Skrell så poteter, persillerot, sellerirot og del opp i mindre terninger. Kok opp grønnsakene i grønnsakskraften.

Del kålhodet og grønnkålen i fine strimler og ha i gryta. Tilsett eplesidereddik eller sitronsaft for litt syre. La det hele putre på middels varme til grønnsakene er møre.

Når grønnsakene nærmer seg ferdig tilsetter du linser og kokosmelk. La småputre på svak varme eller server umiddelbart. Smak til med salt og pepper.

Tips!

I denne gryta kan du mikse og trikse med grønnsaker, linser og bønner. Hvorfor ikke prøve med paprika, spinat og søtpotet?

Gryta blir gjerne bedre av å stå litt, så om du har tid kan den gjerne lages noen timer før servering. Da får smakene satt seg skikkelig. Server med tilbehør som ris, quinoa, couscous eller annet.