Ned i vekt – kosthold eller hard trening?

Ned i vekt – kosthold eller hard trening?

Når du skal ned i vekt spiller en rekke faktorer inn, og for vektreduksjon er det ikke bare kaloriinntaket som er avgjørende.  

Mange andre faktorer spiller nemlig inn ved vektnedgang: stress, søvn, næringsinntak er blant tingene som enten kan gjøre det lettere, eller vanskeligere å gå ned noen kilo. Trening og et fornuftig kosthold er også vel så viktig. Det får du lese mer om her!

Kaloriunderskudd og vektreduksjon

Vektreduksjon er i teorien en enkel greie: Du må spise færre kalorier enn du bruker. Du kan også øke aktivitetsnivået og svi av flere kalorier, slik at du kommer i et kaloriunderskudd.

I regelen sies det at du trenger et underskudd på omlag 7000 kalorier for å gå ned en kilo fett. Å kutte 1000 kalorier om dagen bort fra kostholdet er mye alene. Men med små justeringer på kosten kan du enkelt spare 500 kalorier om dagen. Da kan man gå ned 0,5 kg i uka. Dette anses som sunn vektnedgang.

Vi gir deg ti smarte matjusteringer

 1. Dropp tortillalefsen til toacoen, og spis heller fyllet som en tacosalat. Du sparer rundt 200 kalorier per lefse.
 2. Fyller du vanligvis 1/4 del av tallerkenen med ris? Bytt dette ut med blomkålsris og du sparer 150 kalorier.
 3. Dropp cappuccinoen og drikk sort kaffe i stedet. Du sparer 100 kalorier.
 4. Bytt ut potetmosen med most blomkål eller brokkoli. Fyller du 1/4 del av tallerkenen har du spart 100 kalorier.
 5. Bytt ut 3 dl potetgull med 3 dl popcorn – 100 kalorier spart
 6. Bruk lett smøreost, sterk sennep eller most avokado på brødet i stedet for smør. 100 kalorier spart per brødskive.
 7. Velg sashimi til fordel for andre varianter med ris. I en porsjon med 6–8 biter sparer du 100 kalorier.
 8. Fyller du 1/4 del av tallerkenen med spagetti i stedet for 1/2 sparer du cirka 200 kalorier. Fyll opp resten av tallerkenen med grønnsaker, som wok eller en frisk grønn salat.
 9. Bytt ut krutongene i salaten med mer grønt. De inneholder ti kalorier per stykk.
 10. Bytt ut sukkerholdig drikke med vann eller sukkerfri drikke. Du sparer 150–200 kalorier per glass.

Som du ser, vil små bytter kunne gi ganske store utslag på kropp og helse. Det handler egentlig ikke så mye om hva du skal spise mindre av eller kutte ut, men hva du kan spise mer av.

Betyr dette at kostholdet er den viktigste faktoren?

Svaret er ja og nei.

De fleste av oss rekker ikke å trene hver dag. Derfor vil som oftest et energiunderskudd gjennom mat være veien til lavere vekt. Det bør sies at det også kreves mye trening for å forbrenne 500 kalorier. Du kan teste hvor treningen din forbrenner her.

Trening er likevel viktig for deg som ønsker å gå ned i vekt. Jeg pleier å si at kosthold er det som får deg ned i vekt, og at trening er det som hjelper deg med å beholde vekten.

Trening gjør det lettere å holde den sunne vekta

Forbrenningen kan deles inn i to: Basalstoffskifte som styres av hormoner fra skjoldbruskkjertelen og muskelforbrenningen din.

Muskelforbrenningen utgjør 60 prosent av din totale forbrenning og det er denne du øker ved trening. At vi forbrenner mer mens vi trener er en ting, men trening gjør også at du forbrenner mer når du ikke trener.  Trening øker altså den totale forbrenningen.

 • Økt muskelmasse gir økt forbrenning
 • Bedre kondisjon gjør at kroppen blir flinkere til å forbrenne fett
 • Trening virker positivt på blodsukkeret. For mange vil det å komme i bedre form bety at man kan unne seg mer kos. Og det uten like negative innvirkninger på blodsukker, søtsug og vekt som tidligere.

Skal du i gang med treningen bør du ta en kikk på denne artikkelen: Ti tips til deg som skal begynne å trene.

Trening eller kosthold – hva er viktigst for vektnedgang?

Ja, takk begge deler!

Men ikke bruk det at du ikke kan trene fire ganger i uken som en unnskyldning for å ikke sette i gang. Det er nemlig ikke mye trening som skal til for at du skal klare å høste alle disse helsefordelene.