Klar for BMW Oslo Maraton med bedre løpeteknikk

Klar for BMW Oslo Maraton med bedre løpeteknikk

Har du lyst til å bruke mindre krefter og samtidig løpe raskere? Da burde du ta en titt her.

Sommersesongen betyr for mange mer oppmerksomhet på løpinga. Noen løper for treningens skyld og andre for å prestere bedre i konkurranser. Uavhengig av dette, kan det være både morsomt og nyttig å være nøye på å ha god løpeteknikk. Det trenger ikke være særlig vanskelig heller!

Løpeteknikken er viktig

Løpeteknikk kan være avgjørende for hvor fort og hvor mye krefter du bruker når du løper. Selv om alle har hver sin individuelle og unike måte å løpe på, kan man optimalisere og forbedre den løpestilen man har tilegnet seg. Å forbedre løpeteknikken kan være med på å:

 • Skape bedre arbeidsøkonomi, altså mindre energikrevende løping
 • Bli mer effektiv i fartsretningen, altså du løper fortere
 • Redusere risikoen for skade

Her kommer fem tips på veien mot å bli en mer effektiv løper

God holdning

 • Rett deg opp og vær oppreist i hele kroppen. Se fremover, ikke ned i bakken og løft brystet opp og frem. På denne måten får du både tilgang på mer oksygen og det blir lettere å sette ned foten rett under hofta.
 • Skyt hofta frem og ha en lett bøy i knær og ankler. Legger tyngden på forfot og len overkroppen litt fremover.

Plassering av foten

 • Når du tar løpestegene skal ikke foten lande for langt frem. Det optimale er å plassere foten omtrent rett under hofta. Da unngår du å bremse farten og belastningen på knær, muskler og sener blir mindre.

Riktig frekvens

 • Høy nok frekvens er viktig for at foten skal kunne lande rett under hofta og dermed optimalisere farten. Jo lavere frekvens man har (altså jo lengre steg man tar), desto mer reduseres farten fremover. Øker du frekvensen på stegene, vil du automatisk øke farten fremover.
 • Ikke bare taper man fart på lengre løpesteg, men man bruker også unødvendig med krefter. Med litt kortere steg løper du altså mindre energikrevende i tillegg til at farten blir raskere.

Bruk armene riktig

 • Armbruken skal skje i fartsretningen. Jo mer armene veiver fra side til side, desto mer krefter brukes i feil retning. Armene skal pendle naturlig frem og tilbake med ca. 90 graders vinkel i albueleddet.
 • Det er samtidig viktig at skuldrene er avslappede og at man ikke spenner armene for mye, men heller ikke at de blir for passive. Armene kan være en stor drivkraft, spesielt i oppoverbakker.
 • Armsvingen styrer skrittene til beina og kan dermed brukes aktivt for å justere og holde frekvensen i steget oppe.

Du bør altså huske på at god løpeteknikk er både arbeidsøkonomisk, fartsfremmende, skadeforebyggende og effektivt. Men vel så viktig som det å ha en god løpeteknikk, er det å legge opp treningen eller konkurransen på en god måte.

De aller fleste av oss starter økten for hardt eller for fort. Og skal du for eksempel løpe et løp så kan dette være med på å hemme prestasjonen. Å starte økten for hardt kommer gjerne av at man vil presse seg, få effekt av løpingen eller komme i bedre form. Men man trenger ikke løpe i sprinttempo hver gang man er ute å løper for å få effekt på utholdenheten. Hold et jevnt tempo, og det vil være nok til å bli bedre.

Begynn gjerne rolig og øk etter hvert, dette gjelder både på trening og under konkurranse. Når kroppen er god og varm blir det lettere å holde ut lenger, samtidig som man reduserer risikoen for skader.

 

Meld deg på en distanse under Oslo Maraton her.