Irritabel tarm og FODMAP-redusert kosthold

Irritabel tarm og FODMAP-redusert kosthold

Det såkalt FODMAP-reduserte kostholdet har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Men vet du egentlig hva det er, og hvorfor noen anbefales å  spise FODMAP-redusert?

Irritabel tarm

Så mye som 10-20% av befolkningen lider av det som kalles for irritabel tarm (Irritable Bowel Syndrom, IBS). Irritabel tarm er en helt ufarlig tilstand, men det kan være veldig plagsomt for den det gjelder. Symptomer på irritabel tarm er band annet magesmerter, diaré, oppblåsthet, forstoppelse og problemer med mye luft i magen. Dette er symptomer som de aller fleste kan kjenne seg igjen i innimellom, men for personer som lider av irritabel tarm er dette symptomer som blir værene over lengre tid. Symptomene kan opptre periodevis, og ofte varierer de i type og grad.

FODMAP

Dietten som anbefales til denne pasientgruppen kalles for FODMAP-redusert kost. FODMAP er en samlebetegnelse på en gruppe tungt fordøyelige karbohydrater (FODMAP = Fermenterbare Oligo-, Di-, Monosakkarider og Polyoler). Dette er sukkerarter som i liten grad tas opp i tarmen, men brytes ned ved hjelp av fermentering i tykktarmen. Fermentering skaper gasser, som kan gi plager for personer med irritabel tarm.

Hva vil det si og spise lav-FODMAP?

Å følge en FODMAP-redusert diett innebærer at man reduserer inntaket av kortkjedede karbohydrater og sukkeralkoholer. Noen av de vanligste matvarene som inneholder mye FODMAPs, og som mange med irritabel tarm opplever å reagere på er løk, bønner, linser og erter, hvete, melk og melkeprodukter, honning, mango, epler, pærer, avocado, sopp, søtpotet og tyggis/pastiller søtet med sukkeralkoholer. Rene kilder til fett (smør/oljer) og protein (kjøtt, fiks, kylling) inneholder ikke FODMAPs. Toleransen for FODMAPs i kostholdet er veldig individuell, og det er derfor ikke et fasitsvar på hva dietten skal inneholde – man må rett og slett finne sin egen toleransegrense ved å prøve seg frem.

Individuell toleranse

Det anbefales å kutte ut alle matvarer med et høyt FODMAP innhold i noen uker, før man gradvis innfører matvarer igjen for finne sin egen, skreddersydde diett. Det er viktig å huske på at det er den samlede mengden av FODMAPs i kostholdet som har noe å si, og at man godt kan tåle små mengder av mye forskjellig. En FODMAP-redusert diett er ikke som en allergi-diett, der man må unngå noe fullstendig.

Gluten?

Mange opplever å reagere på hvetebakst og brødmat, og tenker automatisk at det er den kjente syndebukken gluten som er skyld i det. Men, det trenger ikke å være tilfellet. Hvete (og rug og bygg) inneholder nemlig fruktaner, som er en type FODMAP, og derfor reagerer mange men irritabel tarm på hveteholdige matvarer.

Hvorfor velge FODMAP-redusert kost?

FODMAP-redusert kosthold er ingen trenddiett . Det er et kosthold som brukes i behandling mot irritabel tarm, og det har vist god effekt hos personer som sliter med diverse mageplager. Har du ikke problemer med magen, er det helt unødvendig å utelate FODMAPs fra kostholdet.

KILDE:

Marsh. et al. (2016) Does a diet low in FODMAPs reduce symptoms associated with functional gastrointestinal disorders? A comprehensive systematic review and meta-analysis. Eur J Nutr 55(3): 897-906.