Holmenkollstafetten har blitt en stor begivenhet i Oslo. Det kommer tilreisende lag fra hele Norge og vanligvis er det omlag 3.000 lag påmeldt. Noen tar stafetten veldig seriøst, men for de fleste er det bare en morsom og sosial opplevelse sammen med kolleger, kompiser eller venninner.
Er det første gang du løper stafett? Da er det greit med noen enkle råd og tips til hvordan du kan gjennomføre stafetten for å løpe enklere, raskere og mer effektivt.
1. Steget
Land og spark fra med forfoten, også kalt den fremste delen av foten. Hvis du synes dette er vanskelig kan du forestille deg at du barbeint på grusvei – ville du da lande på hæl eller forfot? Se for deg at du løper på glødende kull og skal touche minst mulig av bakken før du skyver deg fremover igjen. Trykket på underlaget skal være myk som gåsedun. Dette føles mest naturlig når du løper i intervall/konkurransetempo.
2. Landingen
Fokuser på å lande med forfoten rett under eller rett foran hoften. Kort responstid med bakken vil føre deg fortere til veksling eller mål.
3. Holdningen
Du skal tenke at du har en stolt holdning når du løper med lave og avslappede skuldre, opp med brystet, blikk fremover og beveg armene i fartsretningen.
4. Pusten
Pust rolig og kontrollert. Finn en jevn rytme på pusten og trekk pusten helt ned i magen.
5. Tempoet
Det er alltid vanskelig å beregne hvilket tempo man skal starte med. Jeg anbefaler en rolig start, og øk deretter tempoet gradvis. Alt for mange går ut for hardt i starten og går på smellen tidligere enn forventet. Derfor er det lurt å finne et tempo du føler du klarer i 3/4 av løpet, og kjøre litt ekstra på den siste 1/4 av løpet. Se hvordan etappen din er, planlegg, og disponer kreftene riktig.
Oppvarming til stafetten
Hoftefleksorer, utadrotasjon, adduktorer og hamstrings
Generell mobilisering av hoftefleksorer, utadrotatorer, adduktorer og hamstrings er bra før et løp. Det er en sammensatt bevegelse hvor du får med store deler av muskler som påvirker hofta, bekkenet, korsryggen, kneet og ankelen.
Skøyteløperen
Stå med ganske stor avstand mellom beina, skyv trykket fra side til side. Trykket skal være på foten som overkroppen ligger over. Den andre skal bare strekkes helt ut og det skal tøye veldig godt på innside lår helt fra kne til lyske.
Mobilisering hoftefleksjon
Gå opp i mot barrieren, gå rolig tilbake, dra litt lengre bak mot en ny barriere, og gjenta dette til du kjenner god virkning. Du vil hele tiden nå en ny barriere etterhvert som det både påvirker det nevrologiske, den subjektive følelsen og området rundt.
Lykke til!