Enda en grunn til å få en god natt søvn!
Shot of a mature man lying on his bed and sleeping

Enda en grunn til å få en god natt søvn!

Visste du at vi bruker cirka én tredjedel av vårt liv til å sove? Har du noen gang tenkt på hvorfor?

Søvn er mer enn hvile og restitusjon for kroppens muskler. Vi kan selv merke stor forskjell på en god natt søvn og en natt uten søvn. Vi kan til og med kjenne at etter en god natt søvn har vi fått klarnet sinnet. Søvnen gjør oss klare til å starte en ny dag, ferdig uthvilt og med blanke ark.

Når du sover utfører hjernen din flere fantastiske funksjoner, og ny forskning kan vise at en av disse funksjonene er at den renser seg selv. Og det bokstavelig talt. Hjernen vår bruker faktisk én fjerdedel av energiforsyningen til kroppen vår, og det selv om den kun omfatter 2% av kroppsmassen.

«Tett i pappen»

Forskjellen på alle andre av kroppens organer og hjernen, er at de andre organene har lymfekarsystemer som samler døde celler og proteiner som ikke kroppen lenger har bruk for, og skiller det ut i blodårene, slik at det kan bli forkastet. Hjernen vår, derimot, er tettpakket med celler og har ikke plass til et ekstra åresystem slik kroppens andre organer har. Den ligger godt beskyttet inne i skallen vår, og mellom skallen og hjernen er en væske. Denne væsken beskytter oss om dagen, mot raske bevegelser og støt, samtidig som den utveksler næringsstoffer mellom blodårer og hjernevev.

«Hjernedetox»

På grunn av sin høye aktivitet har hjernen i likhet med andre organer et behov for å kvitte seg med avfallsstoffer. Derfor, om natten trekker hjernens celler seg sammen og væsken som omkranser hjernen skylles mellom cellene og blodårene, og drar med seg alt av avfallsstoffer som er samlet opp i løpet av dagen. Væsken trekker seg så tilbake til hjernens overflate og skyller det ut i blodårene med resten av kroppens avfallsstoffer, og du kan starte en ny dag med «nyrenset hjerne!»