Effektiv bekledning i overgangssesongen

Effektiv bekledning i overgangssesongen

I fjellet kan både vær og temperatur skifte på forholdsvis kort tid. Da gjelder det å kle seg smart og være forberedt på det meste. Hvordan bør du kle deg på tur for å sikre bevegelsesfrihet, komfort og trivsel?

Når vi skal ut på tur, må vi forberede oss på skiftende forhold underveis. Hvordan vi skal kle oss avhenger av vær, vind, temperatur og aktivitetsnivå. Klærne skal beskytte oss mot vær og vind, samtidig som de skal hjelpe med å regulere kroppsvarmen.

Flerlagsprinsippet

Videre skal de ha god evne til å transportere fuktighet bort fra kroppen. En effektiv måte å kle seg på i kaldt klima er å følge flerlagsprinsippet. Innerst et lag med undertøy, deretter ett eller flere mellomlag, og til slutt et vindtett ytterplagg.

Når du kan fjerne eller kle på deg flere plagg, kan du enkelt regulere kroppstemperaturen underveis på turen etter hvordan værforholdene er.

Undertøy

Nærmest kroppen er det viktig med varmeisolerende og fukttransporterende undertøy. Vann leder varme 25 ganger mer effektiv enn luft, derfor er det viktig å få ledet kroppens fuktighet bort fra huden. Undertøy i ull er det suverent beste alternativet i kaldt vær. Det absorberer fuktigheten, og tørker fort på kroppen slik at det bevarer sin varmeisolerende evne. Ved svært intensiv aktivitet er kunstfiber det beste valget, da det effektivt transporterer fuktighet bort fra kroppens overflate. Bomullsundertøy er ikke anbefalt, ettersom det isolerer svært dårlig når plagget blir vått.

Mellomlag

Det andre laget med klær har som oppgave å isolere, samt transportere fuktigheten bort fra kroppen. Hensikten er å skape et luftlag som isolerer. Jo mer luft i klærne, jo bedre isolerer de. Mellomlaget bør være av enten ull eller fleece.

Fleecematerialene isolerer i likhet med ull svært god, samtidig som det tørker veldig fort. Mellomlaget justerer du utifra temperaturen og hvor intensiv aktiviteten er. Ved rolig aktivitet trenger du ofte mellomplagget. Er intensiteten høy, trenger vi kanskje ikke å ha på oss mellomplagget i det hele tatt. På skitur i fjellet bør uansett en ullgenser i sekken være en fast del av turutrustningen.

Ytterplagg

Ytterst bør du ha en jakke/anorakk som er vindtett, men samtidig slipper ut overflødig kroppsvarme og fuktighet fra kroppen. Et vindtett ytterplagg skal være behagelig og lett, samtidig som det har gode pusteegenskaper. Vinterstid er godt impregnerte ytterklær i bomull velegnet. De transporterer fuktighet bedre enn skallplagg, og blir heller ikke så klamme. Imidlertid er ikke bomull vanntett. Dersom været fuktig egner derfor skallplagg seg klart best. Skallplagg av høy kvalitet er både vanntett og vindtett, og egner seg dermed godt i regnvær og vind

Lag på lag er en vinner når man skal ut i naturen i overganssesongen. Det raske skiftet mellom sol og overskyet kan føles som dag og natt på denne tiden.

På hodet

Visste du at hodet er den kroppsdelen som slipper ut mest varme? Hodet bør derfor beskyttes med en lue når du er på tur i fjellet. Lua bør være av tettstrikket ull, ullblanding eller vindtett. Jakken/anorakken bør ha en god hette som kan beskytte ekstra om det skulle blåse opp.

På hendene

Alle som har vært på skitur vet hvor ubehagelig det kan være hvis man fryser på hendene. Om vinteren er det best å bruke tykke ullvotter og romslige vindvotter ytterst, slik at du får plass til ullvottene inni. Det er viktig at vindvottene kan trekkes godt oppover underarmen utenpå jakken. Votter er langt bedre egnet til å holde hendene varme enn hansker, siden fingrene varmer hverandre.

På føttene

Føttene er ekstra utsatt for nedkjøling. Derfor er det viktig å holde de tørre. Godt impregnerte støvler er en fordel. Gamasjer hindrer snøen i å komme ned i støvlene. Flerlagsprinsippet gjelder også når det kommer til fottøy. Luften i mellom yttermaterialet og foret i skoen isolerer. Bruk ullsokker eller eventuelt andre materialer som isolerer og transporterer fuktigheten bort fra kroppen. Sliter du med hyppige gnagsår, kan bruk av doble sokker gi ekstra beskyttelse. Sommerstid greier du deg med tynnere sokker.

Regulering av kroppstemperaturen underveis

Underveis på turen lønner det seg å regulere kroppstemperaturen slik at du unngår å bli unødvendig svett eller kald. Hode, hals og håndledd gir fra seg svært mye varme. Derfor kan du enkelt kontrollere kroppstemperaturen ved å bruke lue, hals/skjerf eller ermelinning. Ytterjakker og bukser har ofte lutftelommer under armene, på ryggen og langs beina som kan åpnes og lukkes etter behov. Kle av deg når du driver med hard fysisk aktivitet, og kle på deg når du skal holde deg i ro. Slik holder du deg varm og komfortabel gjennom hele turen.