Derfor får du en god følelse etter trening

Derfor får du en god følelse etter trening

Når du trener produserer du endorfiner som gjør deg lykkeligere. Disse hormonene bør være er grunn i seg selv til å komme seg på trening.

Har du noen gang lurt på hvorfor du har så god følelse i kroppen etter at du har trent? Har du noen gang angret på en treningsøkt?

Kanskje har du begynt å trene målrettet mot et mål i det fjerne. Kanskje maraton, birken eller et 5 eller 10 km løp.

Etter en god stund med trening opplever du det; en rus av glede, kjent som «Runner´s high». Du opplever en følelse av eufori, som om føttene løper lydløst over bakken. Du kan fortsette i høyt tempo mye lengre enn hva du tidligere har klart, det gir deg følelsen av at du er uslåelig.

Enklere bilde-plugin

Her ligger kanskje grunnen til at du elsker følelsen etter trening

  • Endorfiner er en gruppe stoffer som dannes i kroppen som naturlig lindrer smerte. De har en lignende kjemisk struktur som morfin. I tillegg til en smertestillende effekt er endorfiner involvert i kontrollen av kroppens reaksjon på stress, regulering av sammentrekninger i tarmveggen og bestemmelse av humør.
  • Enkelte forskere har gjennom studier kommet frem til at anstrengende trening frigjør endorfiner inn i blodstrømmen. Andre har funnet ut at endorfiner frigjøres under sexuell aktivitet, så vel som under latter. En studie ved Duke University utgitt i 2000, viste at for noen mennesker kunne 45 minutter med trening, være like effektiv mot depresjoner som å ta antidepressiva tre ganger i uken.

Enklere bilde-plugin

Hormonene

Mennesket har en fin balanse i utskillelse mellom en lang rekke hormoner, de regulerer alt fra følelsesliv til søvn. Et for høyt nivå av stresshormonet kortisol kan på sikt svekke immunforsvaret. Hva med de mer positive hormonene, endorfinene, kan vi få for mye av dem?

Bestemte celler i hjernen sørger for at det ikke blir produsert for mye hormoner. Morfin og endorfiner fester seg til de samme reseptorene i hjernen og har derfor noenlunde samme effekt. Derfor kaller man endorfinene for kroppens egne smertestillende medisin. Man kan bli avhengig av endorfiner, likt som vi kan bli avhengig av morfin.

Avhengigheten er noe idrettsutøvere kjenner til, de blir avhengige av sine daglige treningsøkter. Derfor kan det være vanskelig etter endt karriere å avslutte treningshverdagen. Opplevelsen «Runner’s High» tidligere beskrevet i artikkelen er et eksempel på dette, endorfinene demper smerter som oppstår når vi bruker kroppen og vi kan presse oss lengre og tøffere.

Enklere bilde-plugin

Hvorfor er dette bra for oss?

Det gir oss overskudd til å klare litt mer i hverdagen, men samtidig gir de en behagelig følelse underveis og etter trening. Vi har et slags belønningssystem som skiller ut endorfiner ved aktivitet som er bra for reproduksjon og overlevelse. Det er kroppens måte å fortelle oss at det vi gjør er bra. Trener du flere ganger i uken får du dermed regelmessig påfyll av disse ” lykkehormonene”.