Bynære toppturer: Fem perler i Oslomarka

Bynære toppturer: Fem perler i Oslomarka

Du behøver slett ikke reise langt til fjells for å oppleve en god topptur. Bare senk kravene til antall meter over havet, og opplev lett tilgjengelige høyder!

DNT Oslo og Omegn gjør hvert år en kjempejobb med merking av nye stier, samt vedlikehold av de gamle. Dette er et tilbud flere bør benytte seg av!

Disse turene som  krever lite planlegging, og er mulig å få til i en travel hverdag. Husk likevel å velge klær, sko og utstyr etter værforholdene. Skal du ut på en lengre tur kan en liten sekk med mat, drikke og en tørre klær være fornuftig.

Vettakollen (419 MOH)

Vettakollen er en av de fineste utsiktspunktene i Marka, med utsikt utover Oslofjorden. Toppen er lett tilgjengelig med blåmerket sti fra Sognsvann. Du kan eventuelt også starte ved Vettakollen T-banestasjon.

Vil du ha en lengre tur kan du gå over Fuglemyra og videre innover i Nordmarka. I løpet av 2018 vil DNT åpne en ny og moderne turisthytte på Vettakollen som tegnet av Snøhetta. Dette vil åpne for både dagsturer og overnattingsturer på Vettakollen.

Mellomkollen (537 MOH)

Mellomkollen er den høyeste av åstoppene i Maridalen og er en del av området som populært blir kalt Maridalsalpene. Selve toppen byr på flott utsikt syd- og vestover.

Start ved parkeringsplassen på Skar, innerst  i Maridalen. Følg grusveien inn mot bussholdeplassen Øvre Vaggestein før du tar inn på merket sti. I starten skiltes det mot Tømte, men etter hvert vil du komme til et stikryss som leder deg til Mellomkollen. Om du vil legge inn flere topper på turen har du kort avstand til Gaupekollen og Midtkollen.

Kolsåstoppen (379 MOH)

En liten kjøretur fra Oslo finner vi Kolsåstoppen som er godt kjent for de som holder til i  Asker og Bærum. Dette er et ypperlig turmål, og her finner vi også et av de største klatrefeltene i Osloområdet.

På toppen har du en fantastisk utsikt utover Oslo, Bærum og Oslofjorden. Selve toppen består av Nordre Kolsås (379 MOH) og Søndre Kolsås (342 MOH), og mellom toppene ligger det idylliske Setertjernet.

Turveien starter ved Stein Gård. Følge merket sti mot Kolsåstoppen og Setertjernet. Alternative startsteder kan være Steinskogen, Gjettum stasjon eller parkeringen øverst i Toppåsveien.

Frønsvollen (470 MOH)

Frønsvollen er en av de eldste Setervollene i Oslo og ligger høyt og fritt med vid utsikt mot Tryvannsåsen i vest og Oslogryta i sør. Setertunet består av et våningshus og en låve med stall, og leies for tiden ut til Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA).

Frønsvollen er åpen for servering i helgene i sommerhalvåret og kan også bestilles for overnatting og ukesopphold om sommeren. Ta T- banen til Frognerseteren og gå ned til «Sporten». Følg så veien til Heggehullet (mot Tryvannstua). Herfra går eventyrstien mot Frønsvollen. Det tar rundt 30 minutter. Alternativt kan du starte ved Ullevålseter og følge grusveien (lysløypa) mot Frognerseteren.

Kjerkeberget (631 MOH)

I en slik oversikt må vi selvfølgelig ha med Oslo kommunes høyeste punkt, Kjerkeberget. Dette er en ukjent topp for mange Oslobeboere. Det kommer sannsynligvis av at toppen ligger forholdsvis langt inn i Nordmarka. På grensen til Lunner kommune.

Kjerkeberget reiser seg stolt mellom vannene Katnosa, Sandungen og Sandungskalven, og er også Oslo kommunes nordligste punkt. Et turtips kan være å sykle fra Sognsvann og inn til Sandungen gård, og derfra følge stien til fots opp til toppen. På Kjerkeberget åpenbarer det seg en praktfull utsikt utover den nordlige delen av Nordmarka